دقیقا در روزهای که شاخصهای بورسی همه به سمت پایین حرکت میکنند و به تعبیر قدیمیها بازار خرسی است. بسیاری از فعالان بازار سرمایه اعتقاد دارند در پی افزایش نرخ دلار باید روند بازار صعودی شود و در همین راستا از شرکتهایی که صادرکننده هستند و درآمد دلاری دارند میخواهند پیش بینی تازه ای از درآمدهای احتمالی شان ارائه کنند.
به گزارش شهرآرانیوز، از سال ۹۰ تا کنون، حرکت نرخ دلار و شاخص کل بازار سرمایه در یک جهت بوده است. اما در برخی از دورهها همبستگی دو بازار بیشتر بوده و در برخی از دورهها کمتر. آیا بعد از افزایش نرخ دلار و مسیر صعودی آن، نوبت به رشد شاخص کل بازار سرمایه میرسد؟
بررسی روند دو بازار سرمایه و دلار از ابتدای سال ۹۰ تا پایان سال ۹۸ نشاندهنده سرعت بالای رشد شاخص کل بورس نسبت به میزان افزایش قیمت دلار است، در حالی که بورس رشد ۲۱۰۱ درصدی را طی ۹ سال اخیر (تا پایان اسفند گذشته) داشته دلار ۱۲۵۴ درصد گران شده است.
قیمت دلار در آغاز دهه ۹۰ معادل هزار و ۱۰۰ تومان بود که براساس نرخهای اعلامی صرافی ملی تا پایان سال ۹۸ با افزایش قیمت ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومانی، به رقم ۱۴ هزار و ۹۰۰ تومان رسید.
در این مدت شاخص کل بورس حدود ۴۹۰ هزار واحد رشد کرده یعنی از سطح حدود ۲۳ هزار واحدی به سطح ۵۱۲ هزار واحدی رسید.
طی سالهای اخیر اقتصاد ایران در دو سال ۹۱ و ۹۷ متحمل تحریم شد و بیشترین نوسان بازارها در این دو دوره رخ داده است. نمودار زیر نشان میدهد هر کدام از بازارهای دلار و بورس چه واکنشی به این دو تحریم داشتهاند؟
این نمودار نشان میدهد دلار در هر دو دوره رفتار یکسانی داشته و روند صعودی مشابهی را طی کرده، اما واکنش شاخص بورس به تحریمهای اقتصادی اخیر شدیدتر بوده است.
*
طی سالهای ۹۰ و ۹۱ که دوره اول تحریمها بود دلار رشد ۲۰۹ درصدی (معادل دو هزار و ۳۰۰ تومانی) را به ثبت رساند که بیش از سه برابر میزان رشد شاخص کل بورس است، این شاخص تنها ۱۴ هزار واحد یعنی ۶۱ درصد رشد کرد. دلار در اسفند ماه سال ۹۱ سه هزار و ۴۰۰ تومان نرخگذاری شد، شاخص کل بورس نیز عدد ۳۷ هزار واحد را نشان میدهد.
اما در اردیبهشت ماه سال ۹۷ و با خروج ترامپ از برجام دور جدیدی از تحریمها علیه ایران آغاز شد و هنوز ادامه دارد. طی دو سال ۹۷ و ۹۸ اگر چه سرعت رشد در این دو بازار بالا بوده، اما بورس با سرعت بیشتری رشد کرده است. در دوره دو ساله ذکر شده در حالی که شاخص کل معادل ۴۳۲ درصد رشد کرده، اما دلار کمتر از نصف این مقدار (۲۰۴ درصد) رشد کرده است.
در حالی که با بالا رفتن فشار تحریمها از سال ۹۷ روند رشد بورس و دلار تفاوت معناداری داشته، اما بین سالهای ۹۲ تا ۹۶ میزان رشد این دو بازار همبستگی بیشتری را نشان میدهد و تقریبا یکسان بوده است.
*
در این گزارش روند بازارها طی شش ماهه ابتدایی سال جاری لحاظ نشده، اما بازدهی ۲۳۲ درصدی شاخص کل بورس و ۷۹ درصدی در این دوره نشان میدهد که روند دوسال اخیر در این دو بازار هنوز جریان دارد.
منبع: تجارت نیوز